Računarski smjer

Računarski smjer Gimnazije predviđen je za učenike koji su zainteresovani za nove tehnologije i programiranje. To je pravi izbor za učenike koji žele da naprave svoju aplikaciju, sajt ili video igru, a u budućnosti da rade u IT sektoru.

Učenici računarskog smjera uče savremene programske jezike i framework-e, koji im omogućavaju da prave web i mobilne aplikacije.
Iskustvo iz ove školske godine nam govori da učenici računarskog smjera već poslije pet mjeseci nastave programiranja mogu napraviti svoju aplikaciju.

Učeničke aplikacije smo prikazali i na Inostu – sajmu inovacija, gdje su naši učenici dobili jednu zlatnu i jednu srebrenu plaketu za svoje radove.

Časove programiranja u Gimnaziji predaje Mladen Stevanović, master informacionih tehnologija(Prorodno-matematički fakultet, Univerzitet u Novom Sadu) i softverski inženjer u IT kompaniji ,,Cinnamon”. U nastavku možete pogledati osvrt profesora Stevanovića na program računarskog smjera.

 

Gimnazija je dogovorila i saradnju sa predstavnicima kompanije ProductDock. Odjeljenje ove kompanije u Doboju je najveći poslodavac u IT sektoru u našem gradu, gdje posluju više od 15 godina.
Dogovoreno je da će ProductDock održavati predavanja i radionice u okviru informatičke sekcije u našoj školi. Pored programerskih radionica, učenici naše škole će, kroz ovu saradnju, biti u prilici da se upoznaju i sa drugim IT zanimanjima, te da steknu uvid u različite karijere koje se mogu ostvariti u ovom dinamičnom sektoru.
U okviru saradnje sa ProductDock-om, predviđena je i posjeta učenika kancelarijama kompanije tokom Dana otvorenih vrata i u prilikama kada ProductDock organizuje ,,meetup”(Predavanje na specifičnu temu iz oblasti informacionih tehnologija).
Ova aktivnost je dio plana da sa našim učenicima radi što veći broj IT profesionalaca, te da učenici iz prve ruke čuju njihova iskustva. Radionice će biti otvorene za učenike svih smjerova naše škole.

Ako tek počinjete svoje IT obrazovanje, možda Vam je interesantno pogledati članak sa savjetima bivših gimnazijalaca, a sadašnjih IT stručnjaka:
https://gimnazija.net/kako-postati-programer/?

Ukoliko imate pitanje u vezi sa računarskim smjerom, možete nam poslati poruku preko sljedećeg formulara.