Biblioteka

DJELATNOST:
* bibliotečko-informaciona
* vaspitno-obrazovna
* kulturna

U biblioteci se prikuplja, obrađuje i daje na korišćenje knjižna i neknjižna građa i omogućava pristup informacijama na internetu.

Njeni korisnici su učenici, profesori, stručni saradnici i ostali radnici naše škole.

Misija školske biblioteke je da kroz pristup informacijama, kod svojih korisnika:
* podstiče čitanje kao saznajni proces,
* razvija istraživački duh i kritičko mišljenje kod učenika,
* daje informacionu podršku u stručnom usavršavanju nastavnika i stručnih saradnika škole.

Želimo da školska biblioteka postane
* prvo mjesto gdje će se učenici i radnici škole obratiti za potrebnu informaciju za napredovanje na ličnom i profesionalnom planu, kao i
* omiljeno mjesto za provođenje slobodnog vremena.

Fond biblioteke čine bibliotečke jedinice raznovrsnog sadržaja od kojih su najbrojnije lektire, ali tu su i knjige iz ostalih oblasti ljudskog znanja kao i časopisi, referensna zbirka sa rječnicima i enciklopedijama, stara knjiga. Fond se evidentira u program Publiko kako bi pretraga i uvid u stanje bio lakši i jednostavniji i za korisnike i za bibliotekara. Nakon poplave 2014. godine, gotovo cjelokupan fond od preko 7500 bibliotečkih jedinica je uništen i do danas je biblioteka uspjela djelimično da se oporavi zahvaljujući prvenstveno donacijama učenika, radnika škole i drugih prijatelja.

Svoj rad biblioteka aktivno predstavlja na društvenim mrežama Facebook i Instagram.
Od 2014. godine aktivan je blog školske biblioteke na adresi https://bibliotgimdo.wordpress.com/početna/ Tu ćete naći korisne linkove sa edukativnim i zabavnim sadržajem, neke preporuke knjiga za čitanje i slično.
Od ove školske godine na blogu se predstavlja rad bibliotečke sekcije Mladi bibliotekari kroz objave preporuka knjiga koje u slobodno vrijeme čitaju njeni članovi.

Bibliotekarka: Maja Vasilić, dipl. bibliotekar i informatičar