Obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave se od 2021. godine obilježava u Srbiji i Republici Srpskoj. Na taj dan, prije 103 godine probijen je Solunski front, a veliki doprinos uspjehu regularne srpske vojske dalo je i oko 15 hiljada Srba iz BiH, Like, Dalmacije, Vojvodine, kao i iz emigracije.
Obilježavanje praznika ima za cilj da osnaži jedinstvo srpskog naroda bez obzira na državne granice, i da ojača kult nacionalne zastave. Upravo smo istorijat zastave odabrali za predmet današnjeg svečanog školskog časa pod imenom „Zastavo moja, zastavo trojna“.
Svi mi, kao društvo, treba da „obnavljamo gradivo“, učimo i otkrivamo vlastitu istoriju. Bilo je mnogo lutanja i ima još mnogo posla na tom putu, još dosta učenja, pokajanja i vjere, ali mi možemo, poput drugih velikih nacija, ostaviti po strani podjele i odati zasluženu počast svima koji su položili život za svoj narod i slobodu.
Zahvalni i ponosni što osjećamo pripadnost svom narodu i što nam to niko ne može oduzeti, čestitamo praznik, i sebi i vama!
Srećan nam Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave!