Svjetski dan muzike

Dobro jutro! Danas je 21. jun, Svjetski dan muzike. Tim povodom podijelićemo u ovom članku muziku koju su stvarali učenici i profesori naše škole, kao autori ili izvođači. Muzika je odlična i za svakog ima po nešto. Tu je etno, pop, alternativni rok, elektronska muzika…. i gorko i slatko.

Etno grupa Iva

Etno grupu Iva vodi dr Saša Pavlović, nekadašnji profesor naše škole, a u grupi su pjevale bivše učenice škole, Milena Nikić, Mirna Delić, Tamara Trifunović, Marina Pijetlović i Nikolina Lukić.

Profesor Esad Kreso

Prije nešto više od pedeset godina u Gimnaziji je počeo raditi profesor Esad Kreso, kompozitor koji je dobijao nagrade širom bivše Jugoslavije. Na Youtube-u trenutno nema profesorove muzike koju bismo mogli podijeliti u ovom članku, ali povodom Svjetskog dana muzike objavićemo poseban članak o postignućima profesora Esada Krese, za koji smo skupili foto i audio materijal.

Igor Vukojević

Igor Vukojević je već mnogo vremena poznato ime na regionalnoj muzičkoj sceni. Od mnogo dobrih pjesama morali smo izabrati samo jednu.

Tamara Vasiljević

Tamara Vasiljević je bivša učenica Gimnazije koja se često sreće sa novim generacijama jer je njen bend Trio In omiljeni izbor gimnazijalaca za maturske večeri i godišnjice matura.

Korak 2

Od grupe Korak 2 izabrali smo jednu izuzetnu baladu – Jutro. Pjesmu je napisao naš bivši učenik Silvano Komazec, a gitaru svira takodje gimnazijalac Dejan Đurković. Pjesmu je još 2000. izvodila grupa Iguana, a kasnije je snimila grupa Korak 2. Pjesma je osvojila nagradu za najbolje autorsko djelo na festivalu ,,Raspjevana jesen” u Zavidovićima.

s-alt

Bend bivšeg gimnazijalca Mladena Ristića. Tek su na početku karijere, a već imaju sjajan i melodičan zvuk.

Dick is Dead

Dosljedni i beskompromisni. Kombinacija hard core žanra i tematike iz lokalnog folklora čini ovaj bend unikatnim, a član je i bivši učenik gimnazije Vladan Seksan.

Perishment

“Heavier than heaven” ne opisuje dovoljno zvuk ovog benda u kojem je gitarista Aleksandar Petrović.

Srđan Jokić

I dalje smo u centralnom dijelu periodnog sistema elemenata, kod teških metala. Poslušajte instrumental Chronicles Srđana Jokića.

DJ Ismar Vehabović

Ljubiteljima elektronske muzike preporučujemo da preslušaju Deezer stranicu našeg bivšeg učenika Ismara Vehabovića.

Moja Pjesma

Kada je u pitanju muzika za proslave i veselja, gimnazija ima predstavnike i u tom žanru. Članovi ovog benda su profesor muzike Goran Mitrović i bivši učenik Aleksandar Bilić.