Profesor Esad Kreso

U članku povodom Svjetskog dana muzike najavili smo priču o čovjeku koji je Doboj približio sceni klasične i džez muzike nekadašnje velike države, sarađujući sa imenima kao što su Vojislav Bubiša Simić(dugogodišnji dirigent Džez orkestra Radio televizije Beograd), Darinkom Matić – Marović(više od četrdeset godina vodila je hor Kolegijum muzikum), Boris Papandopulo(poznati kompozitor i dirigent) i drugim velikanima iz svijeta muzike. Riječ je o profesoru Esadu Kresi, koji je dvadesetak godina svoje karijere proveo u našoj školi.
Profesor je karijeru započeo sredinom pedesetih godina, u vrijeme kada nije bilo društvenih mreža i blogova, a i fotografije su bile rijetkost, te pretraga po internetu nije dala previše informacija za ovaj članak, tako da ovu priču pričaju crno-bijele fotografije i glasovi nekadašnjih radijskih voditelja iz školskih i privatnih arhiva.

Profesor Esad Kreso rođen je u Mostaru. U Doboj je došao 1956. godine, nakon završene srednje muzičke vojne škole. Vodio je vojni orkestar u dobojskom garnizonu, a nedugo zatim je počeo predavati časove muzičke kulture u našoj školi. Kasnije je vanredno studirao i diplomirao na muzičkoj akademiji u Beogradu, u klasi profesora Vojislava Simića. Nakon isteka obaveznih pet godina rada u vojsci profesor Kreso je umjesto honorarnog angažmana započeo stalni posao u Gimnaziji. Uporedo sa poslom u školi, vodio je hor i razvijao uspješnu karijeru kao kompozitor. Kompozicije profesora Esada Krese izvođene su i nagrađivane širom nekadašnje Jugoslavije i u inostranstvu.

Među brojnim saradnjama svakako treba istaći izvođenje profesorove kompozicije ,,Laku noć” od strane renomiranog beogradskog hora Kolegijum muzikum. U video zapisu ispod ovog pasusa možete poslušati snimak izvođenja ove kompozicije iz 1979. godine.

Početkom osamdesetih godina profesorova kompozicija ,,Orkestarska priča” uvrštena je u program simfonijskog orkestra u Mostaru. U video zapisu možete poslušati reportažu radio Doboja o ovom događaju(od drugog minuta snimka počinje kompozicija ,,Orkestarska priča”). ,,Orkestarska priča” je prvi put izvedena 25. februara 1983. godine u Narodnom pozorištu u Mostaru, a potom je izvođena i u drugom gradovima, između ostalih i na koncertu u Doboju.

Program Simfonijskog orkestra Mostar za koncert u Doboju

Profesoru Esadu je 1988. godine Makedonska akademija nauka i umjetnosti dodijelila nagradu ,,11. mart” za kompoziciju za mješviti hor na stihove Alekse Šantića ,,Veče na Školju”.

Profesor Esad Kreso(desno) u razgovoru sa legatorom Alfredom Melemedom

I poznati poljski hor ,,Echo” na svom reportoaru je imao kompozicije profesora Esada Krese.

Pored nagrada i priznanja, treba pomenuti i brojne nastupe na manifestacijama i igrankama tokom kojih je profesor Kreso sa kolegama muzičarima zabavljao sugrađane. Vojni orkestar je svirao džez muziku, tako su se i na prvim igrankama u Doboju izvodile džez numere. Nastupi muzičara održavali su se u Domu vojske, u sali na Usori, te u sali Centra za kulturu. Fotografija ispod je nastala 1961. godine u sali današnjeg Centra za kulturu, tokom takmičenja pjevača amatera ,,Mikrofon je vaš”. U prvom planu su Esad Kreso(truba) i Dejan Lalić(vokal). I Dejan Lalić je na akademiju u Sarajevu otišao sa diplomom naše škole, a za prijemni ga je pripremio profesor Esad Kreso.

Esad Kreso i Dejan Lalić, prve dobojlije sa diplomom muzičke akademije i dvojica strastvenih ljubitelja džez muzike

Među gimnazijalcima je profesor Esad bio omiljen. I danas, tokom obilježavanja Dana škole, dok se čitaju pisma i poruke nekadašnjih učenika, često se pomenu časovi Esada Krese, koga su kolege i učenici zvali Eso. U prvoj monografiji Gimnazije može se naći podatak da je profesor komponovao muziku za operetu ,,Raspjevana mladost” sa temom đačkog života, koja je izvedena 1959. godine, a u izvođenju operete učestvovalo je preko stotinu učenika iz dvije generacije Gimnazije.

Dio originalne partiture za operetu ,,Raspjevana mladost”

Profesor Eso je u gimnaziji vodio i đački džez orkestar, koji je pobijedio na takmičenju školskih orkestara u Derventi 1973. godine.

1974. godine profesor Esad je prešao u dobojski radio na mjesto muzičkog urednika.

Profesor Esad Kreso preselio se 1995. godine u Nizozemsku, a 1999. godine je preminuo u gradu Echt.

Danas smo prelistali jednu od blistavih stranica istorije naše škole. Kulturni i obrazovni uticaj koji je profesor Esad Kreso ostavio u školi i u gradu se sigurno i danas može osjetiti. Naša škola je imala sreću da sudbina nanese ovog izuzetnog instrumentalistu, kompozitora i pedagoga u Gimnaziju i da generacije učenika stasavaju slušajući njegova predavanja i muziciranje.

Veliku zahvalnost za prikupljanje podataka za ovaj članak dugujem našem sugrađaninu Nenadu Laliću, prijatelju Esada Krese.

Mladen Stevanović