Odnosi s javnošću, mediji i digitalni svijet

Članak je pripremila bivša učenica Gimnazije Vedrana Damjanović.

Vedrana Damjanovic,

Brand Strategist, Digital Silk (Miami, Florida, USA)

Biranje profesionalne orijentacije i fakultetskog usmjerenja nije baš najlakši zadatak, posebno kada smo u periodu od 15 do 19 godina. Svaka pomoć, savjet, podrška, primjer su dobro došli, ali najbitnije od svega je i da uvidite prema čemu vi sami gravitirate, bilo da je do neki predmet, hobi, ili vannastavna aktivnost.

U mom slučaju, niz vannastavnih aktivnosti, kao i volontiranje oblikovali su moju odluku i prirodnu usmjerenost prema novinarstvu, radio, štampanim i digitalnim medijima, kampanjama za javno zagovaranje, kao i odnosima s javnošću. Ljubav prema jezicima kroz kvalitetan školski program i stručni kadar, kao i informatička pismenost, upotpunili su u velikoj mjeri moj profesionalni poziv.

Potrebne vještine za medije i odnose s javnošću

Kako biste bili uspješni u bilo kojoj sferi medija, potrebno je da imate širu sliku društva, zainteresovanost za različita polja (kultura, politika, sport, ili neko drugo polje), a poželjno je i dobro potkovano znanje opšte kulture, što obrazovanje u dobojskoj Gimnaziji zaista i pruža. 

Od konkretnih vještina, izdvojila bih:

 • Odlično poznavanje maternjeg jezika prije svega (uključujući gramatiku i pravopis)
 • Kvalitenta pisana forma izražavanja
 • Vještine komunikacije, prezentovanja, javnog govora, kao i dobra dikcija
 • Poznavanje i aktivno korištenje barem jednog stranog jezika (velika prednost i bogatstvo je kada govorite dva ili tri strana jezika)
 • Digitalna pismenost (osnovno poznavanje Google pretrage, veoma korisno za bilo kakvu vrstu istraživanja i pronalaska potrebnih informacija)
 • Vještine intervjuisanja i aktivnog slušanja (nešto što se usavršava i kroz same studije i posao)
 • Upravljanje društvenim mrežama (kao i opšte poznavanje različitih platformi, sadržaja i ciljne publike koja koriste te medije)
 • Kritičko razmišljanje
 • Kreativnost
European Horizons, Studentska Konferencija na Yale Univerzitetu, Connecticut, 2015

Prilike i mogućnosti u medijama i odnosima s javnošću

Ukoliko izaberete Odnose s javnošću kao vaš poziv, prilike u zaposlenju su zaista raznovrsne. U mom slučaju, ovaj smjer je bio na Fakultetu za Novinarstvo i Komunikologiju (University of Florida, Gainesville, Florida, USA), te su brojni predmeti bili novinarski, između ostalih reportaže, pisanje za digitalne medije, foto novinarstvo, javni govor. Veliki akcenat bio je na stručnim praksama, koje su trajale i po nekoliko mjeseci.

S obzirom na to da dugotrajne i brojne prakse nisu slučaj na našim prostorima, moj savjet je da se samoinicijativno izborite i aplicirate za što više praktičnog iskustva, volontiranja i dodatnog rada pored fakulteta. U ovom polju, jako je bitno da “ispečete zanat” a to se najbolje postiže kroz praksu.

Moguće poslovne prilike:

 • Praktikant za odnose s javnošću u javnom, privatnom, vladinom i nevladinom sektoru
 • Pisac za digitalne medije  (brendovi, korporacije, agencije i sl.)
 • Specijalista za društvene mreže
 • Brand menadžer (u bilo kojoj industriji)
 • Glasnogovornik u društveno-političkim oblastima i organizacijama 
 • Kolumnista za štampane i online medije
 • Spoljni saradnik u oblasti medija i novinarstva za inostrane kompanije
 • I brojne druge.
Univerzitet u Mannheimu, Program studentske razmjene, Njemačka, 2016

Prednosti i poteškoće ovog zanimanja

Ukoliko idete u korak sa vremenom, pratite najnovije tehnologije, društvena dešavanja i platforme, vrlo lako možete da napredujete i da se preusmjerite u ovom polju ka bilo čemu srodnom. To je jedna od velikih prednosti. Takođe, prilike za rad sa domaćim i stranim firmama omogućavanju i odličnu finansijsku ostvarenost. Kao i u drugim poljima, kroz nekoliko godina rada i iskustva, možete i samostalno da radite jer vas opis posla ne ograničava, posebno sa digitalnim medijima. Možete da razvijete svoju priču, branšu i klijentelu.  Poteškoće u zanimanju možete iskusiti ukoliko je vaša sloboda izražavanja politički ili na bilo koji drugi način ugrožena. S obzirom na to da sam do sada radila samo sa inostranim kompanijama, nisam se susretala sa ovim vidom problema. Vjerujem da to može izazvati frustraciju ukoliko je riječ o domaćem tržištu.

Urednica Prizma Magazina, University of Florida, USA
Maturska ceremonija, Fakultet Novinarstva i Komunikologije, 2017

Preporuke učenicima

Moj savjet je da u srednjoj školi izgradite temelj znanja i istražite polja koja vas zanimaju, koja god to oblast bila. Naša Gimnazija pružiće vam niz kvalitetnog nastavnog i vannastavnog programa. Iskoristite raznovrsnost koja vam se pruža u školi i istražite sopstvene talente i interesovanja. Sarađujte sa profesorima i upijajte njihova znanja i iskustva.

Fakultetu pristupite otvorenog uma, gledajte da steknete praktična znanja i vještine kroz stručne prakse, rad u organizacijama, studentsku angažovanost i putovanja. Smatram da je najbolji vid učenja – kroz djelovanje.Kad god imate priliku, upišite kurs stranog jezika ili nešto srodno za digitalne medije, programe i platforme. Prijavite se na konferencije i interesante događaje kako biste sklopili nova poznanstva i prijateljstva, možda čak upoznate i buduće kolege.

Promocija Prizma Magazina, University of Florida, 2017

Kratka biografija

Vedrana Damjanović pohađala je Gimnaziju od 2009. do 2011. godine, te je posljednje dvije godine srednje škole završila na međunarodnom Koledžu Ujedinjenog Svijeta u Mostaru na engleskom jeziku i uz punu stipendiju. U Gimnaziji je, zajedno sa Jelenom Pejić, profesorima i učenicima iz generacije, ponovo pokrenula gimnazijski časopis Koraci, koji se počeo izdavati nakon dugogodišnje pauze. 

Volontirala je u udruženju građana ToPeeR sedam godina, gdje je bila vršnjački edukator, urednik i voditelj dječije i omladinske radio emisije na Radio Doboju. Studije je upisala na Fakultetu Novinarstva i Komunikologije na Floridi, smjer Odnosi s Javnošču, kao i dodatne studije iz Njemačkog jezika i Studije Evropske Unije, takođe pod punom stipendijom. Tokom fakulteta, objavila je brojne članke u lokalnim štampanim i digitalnim novinama na Floridi, vodila je novinarsku sekciju i uređivala studentski časopis Prizma, učestvovala na konferenciji na Yale univerzitetu European Horizons, te brojnim drugim konferencijama. 

Jedan semester provela je na Univerzitetu u Manheimu u Njemačkoj, gdje je usavršila njemački jezik i pohađala Studije Evropske Unije. 

Po završetku studija u Americi, došla je u Srbiju, gdje živi i radi pet godina u polju digitalnih medija, brend menadžmenta, odnosa s javnošću i društvenih mreža.

Promocija prvog broja časopisa Koraci, 2009.