Najava: prezentacija Srđana Lazendića na temu primjene matematike

U utorak, 28.12.2021. godine bivši učenik Gimnazije, Srđan Lazendić, održaće prezentaciju o primjeni matematike. Prezentacija počinje u 9 sati, u fizikalnoj sali. Nakon prezentacije predviđeno je i vrijeme za pitanja publike.
Imajući u vidu Srđanovu zavidnu biografiju i već bogato iskustvo, radujemo se što će naši učenici imati priliku da uživo čuju njegovo izlaganje o ovoj temi i da postave pitanja.

Srđan nam je poslao apstrakt prezentacije koji možete pročitati u nastavku teksta.

Apstrakt: U posljednjih 20 godina oblast vještačke inteligencije je doživjela procvat sa razvojem računara i veoma brzih softvera, ali samim tim stvaraju se velike količine podataka koje je potrebno procesuirati. U ovom izlaganju izložiću neka od najnovijih dostignuća iz oblasti vještačke inteligencije i mašinskog učenja sa primjenama u digitalnoj obradi slike. S obzirom na to da se moja istraživačka grupa bavi razvojem i integracijom inovativnih algoritama za učenje reprezentacija, učenja u dubinu i rijetkog kodovanja, kao i prepoznavanja oblika i klasifikacije, u ovom izlaganju pokušaću da predstavim originalne rezultate našeg istraživanja koje uključuju kompjutersku viziju, biomedicinsku obradu slike, kao i restaruraciju umjetničkih slika.